طرز تهیه زرشک پلو با مرغ مجلسی؛ غذای محبوب ایرانی

به گزارش وبلاگ نام تو، با طرز تهیه زرشک پلو با مرغ، یکی از غذاهای پرطرفدار و خوشمزه ایرانی آشنا شوید و با طبخ آن در منزل، یک مهمانی درست و حسابی به راه بیندازید.

طرز تهیه زرشک پلو با مرغ مجلسی؛ غذای محبوب ایرانی

غذاهای ایرانی با طعم و عطر منحصربه فرد و رنگ و لعابی بی نظیر، شهرتی دنیای دارند و به جرات، می توان آن ها را یکی از خوشمزه ترین غذاهای دنیا دانست. زرشک پلو با مرغ از آن دسته غذاهایی است که در گذشته تا به امروز، غذایی مجلسی و پای ثابت سفره های نذری، مراسم عروسی و عزا بوده است؛ اما آیا شما طرز تهیه زرشک پلو با مرغ مجلسی را بلد هستید یا تکنیک های خاص طبخ آن را می دانید؟ بسیاری از افراد تا به امروز بارها این غذا را درست نموده اند یا آن را مهمانی ها و مراسم ها خورده اند؛ اما کماکمان نمی دانند یک طرز تهیه زرشک پلو با مرغ خوشمزه، شامل چه مراحلی می گردد.

زرشک از میوه هایی است که در دو نقطه از کشور ایران بیش از هر جای دیگری کشت می گردد؛ زرشک قرمز در جنوب استان خراسان فراوان است و زرشک سیاه در استان کرمانشاه. شاید به همین خاطر باشد که زرشک پلو در ابتدا در منطقه های مانند خراسان پخته و سپس به سایر نقاط کشور معرفی شده است.

با وبلاگ نام تو همراه شوید تا طرز تهیه زرشک پلو با مرغ مرحله به مرحله را در این مقاله به شما بیاموزد. زرشک پلو، یکی از پلوهای ایرانی است که با برنج، زرشک، زعفران و گاهی شکر درست شده و معمولا با گوشت مرغ، بوقلمون و بره یا سردست و قلوه گاه گوسفندی سرو می گردد. این غذای سنتی لذیذ ایرانی می توان به عنوان ناهار، شام یا سحری نوش جان کرد.

هرآنچه باید درباره زرشک پلو با مرغ بدانید:

  • زرشک پلو با مرغ و طرز تهیه آن
  • نکات مهم برای طبخ زرشک پلو با مرغ
  • فواید زرشک پلو با مرغ
  • طعم زرشک پلو با مرغ

زرشک پلو با مرغ و طرز تهیه آن

مواد لازم برای دو نفر

مواد لازم برای مرغ

  • 2 تکه مرغ (ران یا سینه)
  • یک عدد پیاز کوچک پوست کنده و خلالی خردشده
  • یک حبه سیر پوست کنده و خردشده
  • یک عدد پیاز کوچک پوست کنده و رنده شده
  • یک عدد سیب زمینی میانه پوست کنده و خلالی خردشده
  • یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
  • 40 گرم کره
  • برگ بو، نمک، فلفل سیاه، چوب دارچین به میزان لازم
  • روغن سرخ کردنی به میزان لازم
  • زعفران دم نموده به دلخواه

مواد لازم برای زرشک پلو

  • 2 پیمانه برنج
  • 4 قاشق غذاخوری زرشک
  • دو قاشق چای خوری شکر
  • نمک به میزان لازم
  • زعفران دم نموده به دلخواه
  • کره یا روغن به میزان لازم
  • خلال پسته و بادام به میزان دلخواه (برای تزئین)

مرحله اول:

آماده سازی مرغ: مرغ ها را از شب قبل با پیاز خلالی خردشده، سیر، نمک، فلفل سیاه و زعفران مزه دار کنید و تمام مواد را خوب با هم مخلوط کنید. سپس روی ظرف حاوی مرغ را با سلفون بپوشانید و در یخچال قرار دهید تا کاملا مزه دار شوند.

مرحله دوم:

آماده سازی سس مرغ: میزانی روغن در یک ماهیتابه بریزید و روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا روغن داغ گردد. سپس پیازهای رنده شده را در آن بریزید و تفت دهید تا سبک و کاراملی شوند. رب گوجه فرنگی را به پیازها اضافه کنید و تفت دهید تا بوی خامی رب گرفته گردد.

مرحله سوم:

کره را در ماهیتابه دیگری آب کنید و سپس تکه های مرغ مزه دار شده را در کره کمی تفت دهید تا دو روی آن ها سرخ گردد.

مرحله چهارم:

مرغ های تفت داده شده را به همراه یک لیوان آب جوش، برگ بو و چوب دارچین در سس پیاز و رب گوجه فرنگی قرار دهید و اجازه دهید تا مرغ ها با درب بسته، روی شعله ملایم گاز بپزند. پس از نیم ساعت، درب ماهیتابه را باز کنید، به مرغ ها نمک بزنید و آن ها را برگردانید تا دو روی آن ها کاملا بپزد.

مرحله پنجم:

آماده سازی برنج: برنج را از حداقل 3 ساعت قبل در آب ولرم و دو قاشق چای خوری نمک خیس کنید. یک قابلمه آب روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا به جوش بیاید. سپس آب برنج را دور بریزید و آن را به قابلمه آب جوش اضافه کنید. زمانی که برنچ، کمی نرم شد، آن را آبکش کنید. کف قابلمه برنج، کمی روغن بریزید تا داغ گردد. سپس ته دیگ دلخواه (سیب زمینی یا نان) خود را در کف آن بچینید. برنج آبکش نموده را در قابلمه بریزید و آن را به صورت مخروطی دربیاورید. روی برنج چند سوراخ ایجاد کنید و روی آن، آب و روغن بدهید یا چند تکه کره بیندازید. در ابتدا شعله گاز را زیاد کنید تا برنج، بخار کند. سپس شعله گاز را کم کنید، دم کنی بگذارید و اجازه دهید تا برنج دم بکشد.

مرحله ششم:

آماده سازی سیب زمینی سرخ نموده: در همین حین، سیب زمینی های خلالی خردشده را در روغن داغ سرخ کنید و در سرانجام سرخ شدن، کمی زردچوبه و نمک به آن بزنید. سیب زمینی ها را روی کاغذ روغنی یا دستمال مخصوص آشپزخانه قرار دهید تا روغن اضافه آن ها کشیده گردد. بهتر است سیب زمینی ها در زمانی نزدیک به سرو غذا، سرخ شوند تا تردی و برشتگی خود را از دست ندهند و سرد نشوند.

مرحله هفتم:

مرغ ها پس از حدود 90 دقیقه، کاملا پخته اند و سس آن ها نیز غلیظ شده است. مزه مرغ ها را چک کنید و در صورت احتیاج به آن ها نمک بیشتری بزنید. میزانی زعفران دم نموده در دقایق سرانجامی پخت به مرغ ها اضافه کنید.

مرحله هشتم:

آماده سازی زرشک: زرشک ها را از قبل تمیز کنید و یک ساعت در آب قرار دهید. سپس آن ها را به همراه میزانی روغن در ماهیتابه بریزید و برای 30 ثانیه روی حرارت ملایم تفت دهید. در ادامه شکر را اضافه کنید و پس از 30 ثانیه دیگر از روی حرارت بردارید. خلال بادام و پسته را به زرشک ها بیفزایید تا با حرارت آن ها کمی گرم شوند.

مرحله نهم:

میزانی از برنج را با زعفران دم نموده مخلوط کنید. برنج را در دیس بکشید و روی آن را با پلوی زعفرانی، زرشک تفت داده شده و در صورت تمایل، خلال پسته و بادام تزئین کنید.

مرحله دهم:

چوب دارچین و برگ بو را از سس مرغ دربیاورید. مرغ را در ظرف سرو بکشید و دور آن را با سیب زمینی سرخ نموده تزئین کنید. آب مرغ را هم نباید فراموش کنید و آن را در یک کاسه کوچک بر سر سفره بگذارید. نوش جان!

نکات مهم برای طبخ زرشک پلو با مرغ

نکات مربوط به پخت مرغ

  • بهتر است مرغ را از قبل مزه دار کنید؛ زیرا بوی زهم آن گرفته می گردد و بافت پوک و بهتری به خود می گیرد؛ البته اگر زمان کافی ندارید، نگران نباشید. شما می توانید مرغ را بدون مزه ار کردن بپزید و کماکان یک زرشک پلوی خوشمزه و فوق العاده داشته باشید.
  • دو روش کلی برای پخت مرغ زرشک پلو وجود دارد؛ اول اینکه مرغ را آب پز کنید و سپس سرخ کنید، یا در ابتدا کمی مرغ را با کره یا روغن تفت دهید و سپس در سس مخصوص بپزید که ما در این مقاله روش دوم را به شما پیشنهاد می کنیم.
  • یک روش پخت دیگر مرغ این است که از ابتدا مرغ را با پیاز، زعفران دم نموده و نمک، آب پز کنید. سپس با پیاز، نمک، زردچوبه، سیر و رب گوجه فرنگی تفت داده شده، زعفران دم نموده و آب مرغ، سس درست کنید و مرغ های آبپزشده را در آن بچینید تا مرغ ها برای 10 دقیقه دیگر بپزند.
  • در بعضی طرز تهیه ها، مرغ به روشی کاملا متفاوت و بدون آب پخته می گردد. برای طبخ مرغ به این روش، باید ادویه دلخواه، زردچوبه و فلفل سیاه را روی دو طرف تکه های مرغ بپاشید تا کاملا طعم دار شوند. سپس آن ها را به همراه روغن در فاصله ای مناسب در یک ماهیتابه بچینید. برگ بو، چوب دارچین و پیاز چهار قاچ شده را نیز به مرغ ها بیفزایید و درب تابه را ببندید تا مرغ با تبخیر آب خودش، روی حرارت ملایم گاز بپزد و طعم و مزه خود را کاملا حفظ کند. پس از نیم ساعت، مرغ ها را زیر و رو کنید تا طرف دیگر آن نیز سرخ و پخته گردد. در همین حین در ماهیتابه ای دیگر، پیاز رنده شده را تفت دهید و کمی به آن رب گوجه فرنگی وسیر خردشده اضافه کنید. پس از سرخ شدن پیاز و رب، یک استکان آب مرغ در آن بریزید و اجازه دهید تا سس غلیظ گردد. در ادامه مرغ های پخته و سرخ شده را در سس بچینید و به آن ها، نمک و زعفران دم نموده اضافه کنید تا برای 10 تا 15 دقیقه دیگر روی حرارت ملایم گاز بپزند.
  • اضافه نکردن آب به مرغ برای پخت به باور بسیاری از افراد، طعم نهایی مرغ را بسیار بهتر می نماید.
  • تفت دادن رب را به هیچ وجه نباید فراموش کنید؛ زیرا سرخ کردن رب علاوه بر گرفتن طعم و بوی خامی آن، باعث می گردد که در سرانجام غذای خوش رنگ تری داشته باشید.
  • اگر طعم ترشی را دوست دارید، می توانید در دقایق سرانجامی پخت مرغ ها، کمی آب لیمو یا آبغوره به سس اضافه کنید. در بعضی دستور تهیه ها از آلوچه ترش نیز در هنگام طبخ مرغ، استفاده می گردد.
  • قرص استاک مرغ نیز برای خوشمزه تر کردن سس مرغ به کار می رود. به این نکته توجه داشته باشید که اگر از استاک استفاده می کنید، به غذا نمک کمتری بزنید؛ زیرا استاک شور است و غالبا در صورت استفاده از آن، احتیاجی به نمک نیست.
  • هل، فلفل قرمز، پودر دارچین و پودر زنجبیل از دیگر ادویه جاتی هستند که می توان برای طبخ مرغ، استفاده کرد.
  • نباید فراموش کنید که برگ بو و چوب دارچین را قبل از سرو از سس مرغ جدا کنید.
  • بهتر است پوست مرغ را برای طبخ زرشک پلو با مرغ جدا نکنید؛ زیرا باعث خوشمزگی آن می گردد.
  • اگر می خواهید یک زرشک پلوی مجلسی سرو کنید، مرغ کامل را به چهار قسمت تقسیم کنید تا دو سینه و دو ران مرغ کامل داشته باشید؛ اما اگر مهمانی شما خودمانی است، می توانید هر مرغ کامل را به هشت قسمت تقسیم کنید.
  • توجه داشته باشید که بیشتر خواص مرغ در سینه مرغ است؛ زیرا چربی بسیار کمی دارد و در نهایت، غذای شما را چرب نخواهد کرد.

نکات مربوط به برنج

  • در هنگام جوشیدن برنج در آب، کف روی برنج را بگیرید تا برنج خوب قد بکشد.
  • زمانی که دانه برنج نرم و مغز آن کمی سفت باشد، وقت آبکش کردن برنج است.
  • درب قابلمه را در زمان جوشیدن برنج به هیچ وجه نبندید.
  • شعله گاز در حین جوشیدن برنج باید میانه رو به بالا باشد؛ زیرا به محض افزودن برنج به قابلمه، آب از جوش می افتد.
  • هنگام آبکش کردن برنج، آن را با آب کمی ولرم بشویید تا نشاسته اضافه شسته گردد و دانه های برنج هنگام دم کشیدن، به هم نچسبند.
  • شما می توانید برنج را به صورت کته نیز درست کنید.
  • برنج هرچه بیشتر خیس بخورد، مقاومت آن در زمان پخت بیشتر می گردد و احتمال خرد شدن آن کاهش می یابد.
  • نان لواش برای ته دیگ زرشک پلو مناسب تر است

نکات مربوط به زرشک

  • زرشک با یک بار زیر آب گرفتن شسته و تمیز نمی گردد. برای شستن زرشک ابتدا زرشک ها را پاک کنید و در یک صافی بریزید. سپس صافی را روی یک کاسه بگذارید و زیر شیر آب بگیرید. بعد از چند دقیقه، داخل کاسه پر از شن ریزه می گردد. این کار را باید تا جایی ادامه دهید که آبی که داخل کاسه می ماند کاملا تمیز و عاری از شن ریزه باشد.
  • اگر زرشک را بیش از یک دقیقه یا روی شعله زیاد گاز سرخ کنید، می سوزد و طعم و رنگ بدی می گیرد؛ پس در زمان سرخ کردن زرشک، دقت لازم را داشته باشید.
  • رمز داشتن یک زرشک پلوی بی نقص، استفاده از زرشک تازه و خوش رنگ است.
  • شما می توانید زرشک را با کره تفت دهید تا عطر و طعم بی نظیرتری به خود بگیرد. برای این کار، زرشک و کره را با هم در ماهیتابه بریزید و سپس شکر را به آن ها اضافه کنید.
  • افزودن شکر به زرشک، سبب می گردد تا زرشک ها روی برنج بچسبند و غذا، طعم ترش و شیرینی پیدا کند. به علاوه، شکر، رنگ زرشک را براق تر می نماید.
  • برای اینکه شکر در زرشک گلوله نگردد، آن را قبل از حل شدن و کاراملی شدن، با زرشک خوب مخلوط کنید و هم بزنید و بلافاصله از روی حرارت بردارید.
  • شما می توانید در هنگام تفت دادن زرشک، به آن کمی گلاب و زعفران دم نموده نیز اضافه کنید.

نکات مربوط به زعفران

  • برای آماده کردن زعفران دم نموده زعفران سابیده شده را با آب جوش و یک تکه یخ مخلوط کنید و 15 دقیقه روی بخار آب قرار دهید تا دم بکشد.
  • زعفران را در هاون سنگی یا چوبی آسیاب کنید تا عطر و بوی خود را از دست ندهد. ضمناً توجه داشته باشید که زعفران، نباید زیاد حرارت ببیند؛ زیرا عطر خود را از دست می دهد.

طرز تهیه زرشک پلو به روش هایی دیگر

  • بعضی افراد به مرغ، هویج نیز اضافه می نمایند. طرز تهیه زرشک پلو با مرغ و هویج، بسیار ساده است و کافی است شما در حین پختن مرغ ها در آب، هویج های حلقه شده را در آن بریزید تا همراه با مرغ بپزند. البته می توان هویج را با پیاز در مراحل اول کمی تفت داد و سپس به همراه مرغ ها، پخت.
  • کرفس، فلفل دلمه ای، رنده پوست پرتقال و لیمو، جعفری از دیگر سبزیجاتی هستند که علاوه بر هویج، می توان به مرغ افزود.
  • طرز تهیه زرشک پلو با مرغ پرتقالی نیز از گزینه های متفاوت و پرطرفدار این غذا است. برای پخت این غذا کافی است به جای آب از آب پرتقال بهره ببرید تا طعم پرتقال به خورد مرغ ها برود.
  • طرز تهیه زرشک پلو با مرغ در فر به این ترتیب است که می توان پس از تفت دادن پیاز، نمک، سیر و رب گوجه فرنگی به علاوه مرغ ها، آن ها را به همراه آب در فر به دمای 150 درجه سانتی گراد برای یک ساعت پخت. البته بعضی افراد نیز مرغ را برای یک ساعت در قابلمه به همراه سس می پزند و حدود 20 دقیقه قبل از سرو، آن را در فر می گذارند تا خوش رنگ و طلایی گردد.

نکات مربوط به سرو زرشک پلو با مرغ

  • شما می توانید برای تهیه یک زرشک پلوی رستورانی و مجلسی برای آن ته دیگ ته چینی هم درست کنید. برای این کار، 3 یا 4 قاشق غذاخوری ماست چکیده را با دو کفگیر برنج آبکش شده و زعفران دم نموده غلیظ مخلوط کنید تا برنج و ماست کاملا رنگ بگیرند. کف قابلمه کمی روغن بریزید و برنج مخلوط را کف قابلمه بریزید. مخلوط برنج و ماست را خوب با پشت قاشق فشرده کنید. سپس بقیه برنج آبکش نموده را روی آن بریزید و اجازه دهید تا برای چند ساعت روی شعله ملایم گاز دم بکشد. برای سرو، برنج را در دیس بکشید و ته دیگ ته چینی آن را در یک ظرف دیگر برگردانید و برش بزنید.
  • علاوه بر سیب زمینی سرخ نموده، می توان در کنار زرشک پلو با مرغ، بادمجان سرخ نموده نیز سرو کرد.
  • ماست و خیار، انواع ترشی، سالاد شیرازی، سبزی خوردن، سالاد کاهو و زیتون پرورده از جمله مخلفات محبوب در کنار زرشک پلو با مرغ هستند. شما می توانید در کنار این غذای لذیذ، دوغ، نوشابه یا انواع شربت ایرانی مانند شربت گلاب یا بهار نارنج را به عنوان نوشیدنی سرو کنید.
  • آب مرغ در هنگام سرو، باید غلیظ باشد و در کاسه ای جداگانه سرو گردد.
  • استفاده از خلال بادام و پسته برای سرو زرشک پلو با مرغ، ظاهری مجذوب کننده و رنگارنگ به آن می دهد. خلال بادام را از قبل با آب یا گلاب خیس کنید، اما برای خلال پسته احتیاجی به این کار نیست.
  • طرز تهیه زرشک پلو با مرغ مخلوط به این صورت است که پس از آماده شدن برنج، مرغ در بین برنج در دیس سرو قرار می گیرد و زرشک و پلوی زعفرانی نیز برای تزئین، روی غذا ریخته می گردد.
  • طرز تهیه زرشک پلو با مرغ ریش ریش در بین بسیاری از افراد محبوب است. برای تهیه آن باید مرغ را پس از پخت، ریش ریش کنید و با پلوی زعفرانی و زرشک مخلوط کنید. سپس آن را روی برنج سفید در دیس بریزید و سرو کنید.

فواید زرشک پلو با مرغ

خواص زرشک

زرشک درختچه ای با ساقه های خاردار، برگ هایی به شکل بیضی و گل هایی خوشه ای و زرد است. خاستگاه اصلی زرشک، منطقه ها معتدل و نیمه استوایی اروپا، آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی است. جالب است بدانید که ایران در میان کشور های فراوری نماینده زرشک در سطح دنیا، به عنوان بزرگ ترین کشور فراوری نماینده زرشک، شناخته می گردد. مهم ترین منطقه ها کشت زرشک، استان خراسان و شهرستان قائنات است که حدود 95 درصد زرشک ایران را فراوری می نماید.

زرشک علاوه بر کاربرد غذایی، یکی از برترین گیاهان دارویی به شمار می آید که تمام اجزای آن مانند ریشه، ساقه، برگ و میوه کاربرد طبی دارد. از فواید بی شمار این ماده غذایی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • پیشگیری از سرماخوردگی و بالا بردن جذب آهن در بدن به دلیل وجود ویتامین B
  • کاهش فشار خون
  • تقویت نماینده قلب و کبد
  • آرام کردن اعصاب
  • درمان دیابت نوع 2 و چاقی با کاهش قند خون، افزایش انسولین و کم کردن وزن بدن
  • درمان اسهال
  • درمان ورم مفاصل و ناراحتی های رماتیسمی
  • درمان تنگی نفس
  • مفید برای التهاب خونریزی های رحم، مسائل صفراوی و بواسیر
  • از بین بردن کرم های حلقوی

خواص مرغ

  • مرغ، منبع غنی ویتامین B3 و B2 است و جایگزین خوبی برای گوشت قرمز به شمار می آید. این ماده غذایی خواص زیادی دارد که در ادامه به بعضی از آن ها اشاره می کنیم.
  • تامین انرژی سوخت و ساز (متابولیسم) بدن با تبدیل پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات های بدن به انرژی
  • کنترل قند خون و تنظیم فعالیت هورمون انسولین
  • تجزیه و ترکیب کربوهیدرات های بدن (قند و نشاسته)
  • جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی
  • جلوگیری از سرطان و آلزایمر

طعم زرشک پلو با مرغ

طعم زرشک پلو با مرغ نذری، زرشک پلوهای نذری شب های احیای ماه مبارک رمضان، زرشک پلو شب عید و تمام زرشک پلوهایی که در شب های عروسی خورده ایم، مزه ای است که هیچ گاه از یاد نخواهیم برد.

عطر و بوی زعفران و مرغ در کنار کنتراست زیبای رنگ قرمز تیره زرشک روی پلوی زعفرانی زردرنگ، زرشک پلو با مرغ را تبدیل به یک غذای اصیل و مجلسی ایرانی نموده اند که از روزهای قدیم تا به امروز، جایگاه خود را به خوبی در کنار انواع کباب و باقالی پلو حفظ نموده است.

اگر در پی طرز تهیه زرشک پلو با مرغ خاص می شد، این غذا را با دستور پخت ارائه شده در این مقاله طبخ کنید و تجربیتتان را با ما و دیگر کاربران وبلاگ نام تو به اشتراک بگذارید یا یا از زرشک پلو با مرغ خوش رنگ و لعاب خود عکس بگیرید و با تگ کردن وبلاگ نام تو در اینستاگرام ([email protected])، عکس های خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: کجارو / مجله الکترونیک دونفره / نمناک / parsiday.com / بیتوته

به "طرز تهیه زرشک پلو با مرغ مجلسی؛ غذای محبوب ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه زرشک پلو با مرغ مجلسی؛ غذای محبوب ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید