فهرست انتظار جراحی قلب اطفال یک ساله شده ، 70 هزار پزشک عمومی رغبتی به متخصص شدن ندارد
به گزارش وبلاگ نام تو، فهرست انتظار جراحی قلب اطفال یک ساله شده و شرایط دوره تخصصی پزشکی آنقدر سخت است که 70 هزار پزشک عمومی کشور رغبتی به متخصص شدن ندارد.
به گزارش وبلاگ نام تو، محمد رئیس زاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور در حاشیه برگزاری نشست خبری نخستین همایش گوارش و کبد با بیان این مطلب درباره تمایل نداشتن پزشکان عمومی و جراحان عمومی به تحصیل در رشته های تخصصی مانند جراحی قلب گفت: در بعضی رشته ها شرایطی رقم زده اند که هیچ کسی رغبت ندارد وارد آنها گردد. می گوییم جراح قلب اطفال نداریم و فهرست انتظار جراحی قلب اطفال در کشور یکساله است. ظرفیت پزشکی را افزایش می دهند اما آیا این مشکل حل خواهد شد؟ خیر.
او ادامه داد: وزارت بهداشت همین سال جاری 4100 متخصص فارغ التحصیل می نماید، پس متخصص و جراح عمومی کم نداریم. اما 6، 7 هزار جراح عمومی چرا وارد دوره های تخصصی نمی شوند؟ از این تعداد حتی 18 نفر هم رغبت ندارند که جراح قلب شوند. با افزایش ظرفیت پزشکی، فقط پزشک عمومی زیاد می کنیم و همان ها هم وارد حوزه های تخصصی نمی شوند.
رئیس زاده با بیان این که شرایط سخت جراحان و فلوشیپ ها را از خودشان بپرسید، مطرح کرد: از آنها بپرسید که آیا توصیه می نمایند، کسی این تخصص را دنبال کند؟ 70 هزار پزشک عمومی در کشور وجود دارد و می توانند برای جراحی قلب شهید رجایی ادامه تحصیل بدهند، اما هیچ استقبالی نیست. جراحان عمومی در گذشته حاضر بودند که 3 سال دوره فلوشیپ جراحی قلب بخوانند اما حالا با حقوق کمتر از 10 میلیون آنها باید کار و زندگی شان را تعطیل نمایند و 3 سال تمام وقت و شبانه روزی دوره تخصصی را سپری نمایند.
این مسئول تاکید نمود: ما وظیفه داریم که برای خالی ماندن رشته های ضروری کشور هشدار دهیم و این تعارض منافع نیست. بالاترین عمل جراحی قلب در ایران یک عدد دارد اما همین عدد با کمترین قیمت در کشورهای همسایه 12 برابر خواهد بود. چند سال دیگر که جراح قلب نداشته باشیم، یا باید مردم با هزینه شخصی برای جراحی به کشورهای دیگر بفرایند یا مثل مربیان فوتبال، پزشک از خارج بیاوریم و چندین برابر چیزی که اکنون به پزشک ایرانی نمی دهیم به او پرداخت کنیم تا کشور بدون متخصص نماند.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور البته معتقد است که نظام ارجاع باید اجرایی گردد تا احساس احتیاج به پزشک متخصص کاهش پیدا می نماید: نمی توان در خانه هر ایرانی یک متخصص گذاشت و با این اقدام هزینه ها افزایش پیدا می نماید. در پی پزشک متخصص هستیم اما پزشک عمومی را در نظام شبکه به کار نمی گیریم.
بیمه ها باید بخش خصوصی را پوشش دهند
رئیس زاده بعلاوه در پاسخ به سوال وبلاگ نام تو درباره پوشش کم بیمه ای بخش خصوصی و مسائل مردم در بخش دولتی برای نداشتن دسترسی به پزشک متخصص گفت: بیمه ها بخش خصوصی را پوشش نمی دهند. ماده هفت قانون هدفمندی یارانه ها یک آیین نامه اجرایی دارد که در تبصره یک ماده 11 این آیین نامه مربوط به سال 89 آمده است که در راستای کاهش پرداخت هزینه های خدمات سلامت از طریق مردم، سازمان می تواند از محل منابع موضوع این ماده نسبت به افزایش سطح تعهدات سازمان های بیمه گر در زمینه تعرفه خدمات پزشکی بخش خصوصی اقدام کند. در این ماده به صورت معین آمده است که سازمان هدفمندی یارانه ها باید بیمه ها را تقویت نمایند و بیمه ها بخش خصوصی را متناسب با قیمت تمام شده پوشش بدهند تا هزینه پرداختی مردم در بخش خصوصی کاهش پیدا کند. راهکار این مساله از طریق قانون معین شده اما تا به امروز به آن عمل نشده است. زمانی که اجرایی نگردد پرداختی مردم در بخش خصوصی بالا خواهد بود.
او ادامه داد: بیمه ها اکنون همان مبلغی را که در بخش دولتی پرداخت می نمایند برای بخش دولتی هم در نظر گرفته اند و این باعث شده که پرداختی از جیب مردم افزایش پیدا کند. راهکار آن هم اجرای همین قانون است.
سیدموید علویان، رئیس نظام پزشکی تهران بزرگ هم در پاسخ به سوال وبلاگ نام تو که آیا کمبود پزشکان متخصص در حوزه گوارش و کبد هم وجود دارد و با وجود افزایش بیماری های کبدی و گوارشی آیا این مساله در آینده مشکل ساز نخواهد شد بیان نمود: وزارت بهداشت باید چیدمان نظام سلامت را اصلاح کند. در کجای جهان این همه احتیاج به پزشک متخصص وجود دارد و بیمار ارجاع می گردد. حداقل 90 درصد بیمارانی که به من به عنوان پزشک متخصص مراجعه می نمایند، می توانند به من مراجعه ننمایند و در سطح یک پزشک خانواده هم می توانند فرایند درمانی خود را انجام دهند. زمانی که چیدمان اشتباه باشد، قطعا راه چاره افزایش متخصص است.
او ادامه داد: از سوی دیگر با تعرفه های پایین فشار به پزشکان وارد می گردد و مسائلی مثل مهاجرت ها را داریم. برای حل این مشکل ظرفیت ها را افزایش می دهیم اما مطمئن باشید که با 10 برابر شدن متخصصان هم هیچ تغییری در این شرایط وجود نخواهد داشت. باید نظام ارجاع و پزشک خانواده اصلاح گردد و بیماران با هر دردی ضرورتی به مراجعه زودهنگام و اولیه به پزشک متخصص نداشته باشد.
او در پاسخ به این سوال که اکنون حتی با همین چیدمان غلط هم بیماران با احتیاج واقعی هم دسترسی مناسبی به پزشک متخصص ندارند و بحران کمبود متخصص حتی در بیمارستان های دولتی هم وجود دارد، بیان نمود: بیمار باید در قالب نظام سلامت به پزشک خانواده مراجعه کند و تحت نظر و مراقبت فعال فرایند درمانی اش را طی کند. اما در حوزه بهداشت و درمان ملت ما رهاست و تا زمانی که بیمار نگردد، نه کسی به آنها کار دارد و نه خودشان به پزشک مراجعه می نمایند. قعطا در خارج از نظام ارجاع و پزشک خانواده، این میزان پزشک بر اساس شرایط فعلی جوابگو نیست. اما راهکار آن افزایش پزشک متخصص نیست. برای این که بتوانیم درست عمل کنیم چیدمان نظام سلامت باید اصلاح گردد، هر قدر هم پزشک متخصص تربیت گردد، نتیجه ای نخواهد داشت.
منبع: همشهری آنلاین