چگونه سلامت محصولات کشاورزی را تشخیص دهیم ؟

به گزارش وبلاگ نام تو، خبرنگاران: پس فرستادن محصولات کشاورزی ایران علاوه بر از دست رفتن اعتبار بین المللی کشور در این حوزه، موجب نگرانی مردم از توزیع و مصرف این محصولات شده است. کارشناسان بر این باورند، هر چند فروش فله ای و بی نام نشان محصولات کشاورزی امکان شناخت محصولات سالم تر را برای مردم سخت کرده است، اما راهکارهای برای تشخیص محصولات سالم تر وجود دارد.

چگونه سلامت محصولات کشاورزی را تشخیص دهیم ؟

روسیه واردات محصولات کشاورزی ایران را متوقف کرد. عدم تطابق این محصولات با استانداردهای بهداشتی دلیل اصلی عنوان شده است. برخی کارشناسان معتقدند در کشور ما محصولات کشاورزی بدون آنکه از نظر میزان آلایندگی مورد آزمایش قرار گیرند به بازار عرضه می شود و پس از مرجوع شدن محصولات کشاورزی از سوی مقاصد صادراتی، درمی یابیم که در مصرف کود یا آفت کش ها زیاده روی شده است. به نظر می رسد برای گذر از مسائل پیش آمده و عدم بازگشت محصولات کشاورزی صادراتی ایران از بازارها، وزارت جهادکشاورزی و مراجع زیر مجموعه آن از جمله سازمان حفظ نباتات، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی و موسسه تحقیقات خاک و آب باید به قید فوریت از مصرف سموم پرخطر و کود به میزان غیرمتعادل در داخل کشور جلوگیری کنند. در زمانی که صادرات بخش کشاورزی برای کشور از نظر حفظ بازارهای موجود و هم از نظر ارزآوری مساله بسیار مهم و حیاتی به شمار می آید، چرا نباید با نظارت و تمهیدات کافی مانع بروز مسائلی از این دست شد؟

به گزارش اقتصادی وبلاگ نام تو، به نقل از اقتصادآنلاین، در بین خبرهای تایید و تکذیب های سلامت محصولات کشاورزی پس فرستاده شده از سوی کشورهای هدف صادراتی، نگرانی مردم از توزیع این محصولات در بازار داخل تشدید شده است.

تامین و عرضه محصولات سالم و حفظ سلامت مردم وظیفه دستگاه های حاکمیتی است و قوانین روشن و مشخصی برای آن وجود دارد. بر اساس قانون، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری وزارت جهاد کشاورزی موظف به تأمین سلامت محصولات کشاورزی هستند. وزارت جهادکشاورزی باید نهاده های تولید کم خطر را در اختیار کشاورزان قرار دهد و بر نحوه مصرف آن ها نظارت کند و وزارت بهداشت نیز موظف است از عرضه محصولاتی که به صورت غیرمجاز از سموم و کودهای شیمیایی استفاده کرده اند جلوگیری کند.

خبرهای رسیده از باز پس فرستادن محصولات کشاورزی نشان می دهد دستگاه های مذکور به وظایفی قانونی که به آن ها واگذار شده عمل نکرده اند یا در اجرای آن ها ضعف داشته اند.

پیامد این اتفاق در کنار از دست رفتن اعتبار جهانی محصولات کشاورزی کشور، دامن زدن بر نگرانی مردم از سلامت محصولات کشاورزی است که در داخل عرضه و مصرف می شود.

هر چند مسئولان بارها اعلام کرده اند که عمده محصولات کشاورزی از سلامت مورد تایید و استاندارد کشور برخوردار هستند، اما همواره جای این احتمال را باقی گذاشته اند که ممکن است برخی محصولات به دلیل مصرف بیش از حد یا مصرف نامناسب سموم ، از سلامت لازم برخودار نباشد.

به اعتقاد کارشناسان، شاید اطلاع مردم درباره راهکارهای انتخاب محصول کشاورزی سالم تر بتواند علاوه بر کاهش خطر برای جامعه، کشاورزان را به سمت تولید محصول سالم تر سوق دهد.

علی کرمی، رییس موسسه بنیاد زندگی سالم ایران، ضمن تاکید بر اینکه معمولا امکان تشخیص وجود سموم و فلزات سنگین از ظاهر محصولات کشاورزی ممکن نیست و بهترین راه تشخیص سموم روش های آزمایشگاهی است، راهکارهای را پیشنهاد داد که مردم از طریق آن ها می توان محصولات کم خطرتر و سالم تر را انتخاب کنند.

وی گفت: با توجه به اینکه مردم امکان تست آزمایشگاهی را ندارند، می توان به آن ها آموزش های داد که در انتخاب محصول سالم تر کمکشان کند.

به گفته کرمی در اولین قدم باید مردم بیاموزند که نباید کیفیت را فدای کمیت و ظاهر محصول کنند، به عبارت دیگر کیفیت باید فاکتور اول انتخاب محصول باشد نه ظاهر آن!

وی توضیح داد: مردم معمولا در هنگام انتخاب به سراغ محصولی می فرایند که ظاهر بهتری داشته باشد در حالی که این اولین اشتباه در انتخاب محصول سالم تر است.

کرمی با بیان اینکه محصولات با زرق و برق اغلب سم بیشتری برای در امان ماندن از آفات دریافت کرده اند، اضافه نمود: برخی کشاورزان برای جلوگیری از هجوم آفات به محصول در مصرف سموم زیادی روی می کنند، این امر موجب تولید محصول با سطح بالای به جای مانده سموم، اما ظاهری مناسب می شود.

رییس موسسه بنیاد زندگی سالم ایران، ادامه داد: شرایط وقتی بدتر می شود که کشاورزان فاصله زمانی لازم بین سم پاشی و برداشت و عرضه محصول به بازار را رعایت نمی کنند و به این ترتیب محصول آلوده به دست مصرف کننده می رسد.

کرمی با انتقاد از دستگاه های مسئول ناظر بر سلامت محصولات کشاورزی، بخش بزرگی از این اتفاق را متوجه کم کاری و بی توجهی آن ها دانست.

کرمی خرید و مصرف محصولات بسته بندی شده داری شناسنامه را راهکار دیگر برای انتخاب محصول سالم تر برشمرد و اضافه نمود: در حال حاضر بخش عمده محصولات کشاورزی در کشور ما به صورت فله ای توزیع می شود و این امر تشخیص محصول سالم را برای مصرف کننده سخت می کند.

وی ادامه داد: اگر محصولات در بسته بندی با لیبل مشخصات توزیع شود، تولیدکننده ملزم خواهد بود که شناسنامه محصول که شامل تاریخ تولید، نوع سم مصرفی و میزان آن را درج کند و مردم این امکان را پیدا می کنند محصول سالم تر را انتخاب و مصرف کنند.

کرمی در پاسخ به این پرسش که در شرایط فعلی که دسترسی مردم به محصولات بسته بندی کمتر است چه باید کرد، گفت: توصیه می شود مردم در انتخاب صیفی جات و میوه ها محصولاتی را بخرند که میزان کوچک تری دارند، به طور مثال سیب زمینی و پیاز را در سایز کوچک خریداری و از خرید سیب زمینی و پیازهای به اصلاح درشت خودداری کنند.

وی توضیح داد: همچنین در انتخاب محصول، رسیده یا کال بودن را مد نظر قرار دهند؛ به طور مثال گوجه ای را انتخاب کنند که کاملا رسیده باشد و از خرید گوجه های نارس با این فرض که در خانه خواهد رسید خودداری کنند.

توصیه دیگر کرمی، تا حد ممکن خرید محصولات غیر گلخانه ای است، چراکه در حال حاضر در تولید محصولات غیر گلخانه ای میزان سم کمتری استفاده می شود، به طور مثال هر چند خیار گلخانه های ظاهر بهتری دارد اما، در خیار سنتی از میزان سم کمتری استفاده شده است.

وی همچنین از مردم خواست در هنگام مصرف محصولات دقت لازم را داشته باشند و قسمت های از گیاه که دارای رنگ غیر طبیعی است را جدا کرده و دور بریزند.

کرمی در اینباره گوجه را مثال زد که در برخی موارد پس از برش قسمت های سفید یا سبز رنگی در بافت محصول دیده می شود که باید جدا شده و از مصرف آن خودداری شود.

وی با یادآوری اینکه برنج یکی از محصولات پر مصرف در کشور ما است، رعایت برخی نکات ساده در مصرف آن را ضامن تامین بخش زیادی از سلامت این محصول غذایی مطرح نمود.

کرمی گفت: ثابت شده است که اگر قبل از مصرف برنج آن را در آب خیسانده و سپس به صورت دم کرده استفاده شود، بخش قابل توجه ای از سم مصرفی از آن خارج می شود.

وی همچنین مرغ را غذای پر مصرف دیگر در کشور برشمرد که مردم را باید از چگونگی مصرف سالم آن آگاه کرد. کرمی توضیح داد: درباره مرغ خطر مصرف بالای آنتی بیوتیک ها در دوره پایانی رشد پرنده مطرح است، به این معنی که مرغداران در دوره پایانی رشد پرنده اقدام به خوراندن مقادیر بالایی آنتی بیوتیک می کنند تا با بالا رفتن سن و وزن، تهدید بیماری و مرگ را برای پرنده کاهش دهند.

وی اضافه نمود: آنتی بیوتیک جذب گوشت مرغ شده و پس از مصرف وارد بدن ما می شود که نتیجه خطر مقاومت فرد به درمان آنتی بیوتیک را به همراه دارد.

کرمی برای در امان ماندن مردم از این خطر توصیه کرد: مردم باید مرغی را خریداری کنند که وزن آن کمتر از 2.5 کیلوگرم باشد، مرغ با بیش از این وزن دوره پرورش طولانی تری داشته و به جای مانده آنتی بیوتیک در آن بیشتر است.

وی همچنین پخت با درجه حرارات و مدت زمان مناسب را عاملی دانست که می تواند میزان زیادی از آنتی بیوتیک موجود در گوشت مرغ را دفع کند.

کرمی در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه، گفته می شود برخی اقدامات مانند پوست کندن به ویژه در میوه ها می تواند مانع ورود سم به بدن فرد شود، گفت: این تصور اشتباه است که با کندن پوست میوه های مانند سیب سم آن وارد بدن نمی شود، چراکه در میوه ها سم به بافت میوه نفوذ کرده و با پوست کندن نمی توان مانع ورود سم به بدن شد.

کرمی با تاکید بر اینکه مردم آگاه به سلامت محصولات کشاورزی، تولیدکننده را وادار به تولید محصول سالم می کنند، اظهار کرد: آگاهای سازی مردم باید با جدیت دنبال و هر روز سطح استاندارد سلامت در این حوزه بالاتر برود تا شاهد تکرار مسائل اخیردر خصوص پس فرستادن محصولات کشاورزی کشور و ایجاد جو نگرانی در جامعه نباشیم.

وی بار دیگر یادآور شد: جریان تامین سلامت محصولات کشاورزی باید از ابتدای زنجیره یعنی تولید مورد توجه قرار گیرد که آن نیز تنها با اجرای قوانین و عمل دستگاه های مسئول به وظایفشان ممکن خواهد شد.

کرمی با بیان اینکه تامین سلامت غذایی جدای از تامین امنیت غذایی کشور نیست، خواستار توجه مسئولان کشور به سلامت غذایی همراه با تامین امنیت غذایی شد.

رییس موسسه بنیاد زندگی سالم ایران بر این باور است؛ جامع سالم می تواند جامعه پویا و خلاق را تشکیل دهد و کشوری را بسازد که قدم در راه توسعه می گذارد.

بر اساس این گزارش هر چند آگاه کردن مردم می تواند در تولید محصول سالم موثر باشد، اما آگاهی مردم از مسئولیت دستگاه های ذی ربط در قبال تامین سلامت جامعه کم نمی کند. دستگاه های ذی ربط مکلف به تامین سلامت مردم هستند و برای تخطی از آن باید پاسخگو باشند.

منبع: رکنا

به "چگونه سلامت محصولات کشاورزی را تشخیص دهیم ؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه سلامت محصولات کشاورزی را تشخیص دهیم ؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید